فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1401)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نگار کورش فرد، فرشته افتخاری* صفحات 7-20
    هدف

    آسیب های اندام تحتانی در رشته های ورزشی دارای حرکات پلایومتریک که خستگی نروماسکولار (Neuromuscular) بیشتری را ایجاد می کند، بیشتر رخ می دهد که در میان روش های درمانی، سرمادرمانی به عنوان یک روش فوری درمان بعد از آسیب حین رویدادهای ورزشی، کاربرد بسیاری دارد. از آنجایی که سردکردن مفصل در حالت خستگی، ممکن است ریسک ابتلا به آسیب مجدد را در فرد حین برگشت به رقابت افزایش دهد،  بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر حاد خستگی نروماسکولار بدنبال سردکردن مفصل بر کنترل پاسچرال (Postural) و کینماتیک زانو حین حرکت فرود-پرش می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، از نوع کاربردی بوده که به روش نیمه تجربی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر، دانشجویان دختر تمرین کرده رشته تربیت بدنی بودند که از بین آن ها تعداد 40 نفر سالم که حداقل دوسال از مدت تحصیلشان گذشته باشد و در رشته های والیبال و بسکتبال فعال بودند و حداقل 3 جلسه در هفته فعالیت ورزشی داشتند و در شش ماه گذشته آسیب در اندام تحتانی نداشتند، به صورت هدفمند و داوطلبانه انتخاب شدند که به شکل تصادفی در سه گروه تجربی و یک گروه کنترل (هر گروه 10 نفر) قرار گرفتند. اندازه گیری ها در سه زمان (پیش آزمون، پس آزمون اول و پس آزمون دوم) انجام شد. از صفحه نیرو (Bertec 40*60 USA) برای ثبت داده های مرکز فشار و از الکتروگونیامتر (Biometrics) برای ثبت دامنه حرکتی حین حرکت فرود-پرش تک پا به طور همزمان استفاده شد. سرمادهی به مدت 20 دقیقه (برای گروه سرمادهی و سرمادهی پس از خستگی) و پروتکل خستگی (برای گروه خستگی و سرمادهی پس از خستگی) شامل انجام پرش های مکرر در جهات مختلف از سکوی 20 سانتی متری بود. در گروه سرمادهی پس از خستگی، آزمودنی ها ابتدا پروتکل خستگی را انجام داده، سپس بلافاصله سرمادهی مفصل زانو اعمال شد. تمامی متغیرها قبل از اعمال مداخله ها، بلافاصله پس از آن ها (پس آزمون اول) و 20 دقیقه بعد از آن ها (پس آزمون دوم) در تمام گروه ها اندازه گیری شدند. از آزمون تحلیل واریانس با داده های تکراری، در سطح معناداری 0/05>p جهت تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    مشخص شد که در مرحله اکسنتریک (Eccentric) میانگین تغییرات COPx در همه گروه ها از پس آزمون اول به پس آزمون دوم افزایش معنا دار داشته (0/01=p)، اما میانگین تغییرات COPX و COPy بین گروه ها تفاوت معنا داری را نشان ندادند (0/05<p). همچنین، زاویه زانو در زمان تماس (Knee Angle of Landing; KAL) در افراد تمرین کرده از پیش آزمون به پس آزمون اول در تمام گروه ها کاهش معنادار  داشته است (0/04=p)، اما تغییرات زاویه زانو زمان تماس و پرش و ماکزیمم زاویه زانو بین گروه ها معنادار نبود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده از پژوهش، به نظر می رسد، سرمادهی به صورت سطحی (با استفاده از کیسه یخ) بعد از خستگی نروماسکولار، مشابه با شرایطی که در رویدادها و مسابقات ورزشی وجود دارد، بر عملکرد بیومکانیکی اندام تحتانی و تعادل افراد ورزشکار، تاثیر معناداری ندارد. لذا، سرمادهی موضعی مفصل، به عنوان یک روش درمانی فوری که دارای فواید و آثار مثبت فیزیولوژیکی زیادی، برای کاهش عوارض حاد ناشی از آسیب می باشد، حتی با وجود کاهش دمای موضعی مفصل و در شرایطی که ورزشکار خسته است، خطر جدی برای ورزشکاران حین برگشت به فعالیت ایجاد نمی کند و احتمال آسیب دیدگی مجدد نیز در آن ها بعد از سرمادهی در شرایط خستگی، وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کنترل پاسچرال، دامنه حرکتی، پلایومتریک، خستگی نروماسکولار، مفصل زانو
  • منیره محجوب، ندا نخجوان پور، طاهره رخشان دادی* صفحات 21-27
    هدف

    انجام تونومتری گلدمن یکی از ارزیابی های قبل عمل کاتاراکت می باشدکه به صورت تماس مستقیم با قرنیه، فشار داخل چشمی را اندازه می گیرد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تونومتر اپلانیشن گلدمن بر عمق اتاق قدامی چشم و مقادیر کراتومتری بدست آمده با پنتاکم است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی بر روی 15 فرد کاتاراکت با رنج سنی 42 تا 78 سال در بیمارستان چشم پزشکی الزهرا زاهدان انجام گردید. در ابتدا عمق اتاق قدامی، آسفریسیتی، کراتومتری فلت قدامی وخلفی، کراتومتری استیپ قدامی و خلفی، کراتومتری پریفرال و آستیگماتیسم قدامی و خلفی با استفاده از پنتاکم اندازه گیری و ثبت گردید. سپس تونومتری با استفاده از تونومتر اپلانیشن گلدمن انجام گردید. اندازه گیری های پنتاکم در فاصله یک دقیقه و ده دقیقه پس از انجام تونومتری نیز ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری آنالیز گردید و مقدار p کمتر از 0/05 به عنوان سطح معنی داری آزمون در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

    آنالیز داده های بدست آمده از افراد دارای کاتاراکت نشان داد که در تمامی پارامترهای اندازه گیری با پنتاکم تفاوت معنی داری قبل، یک دقیقه و ده دقیقه پس از انجام تونومترگلدمن وجود نداشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که تونومتری گلدمن تاثیر معنی داری بر عمق اتاق قدامی و انحنای قرنیه در بیماران دارای کاتاراکت ندارد. بنابراین تونومتری گلدمن می تواند در بیماران دارای کاتاراکت در همان جلسه ارزیابی پارامترهای قرنیه ای انجام شود.

    کلیدواژگان: تونومتری اپلانیشن گلدمن، پنتاکم، عمق اتاق قدامی
  • سارا سپهری فر*، منصور صاحب الزمانی، حسینعلی ابراهیمی صفحات 28-36
    هدف

    یکی از اصلی ترین مشکلات بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس کاهش توانایی در عملکرد راه رفتن، هماهنگی و همچنین ضعف عضلانی است که در اثر اختلالات عصبی-عضلانی ایجاد شده و منجر به محدودیت در عملکرد اندام فوقانی و تحتانی می شود. هدف از این تحقیق بررسی میزان اثر تمرینات سویینگ بر عملکرد راه رفتن و اندام فوقانی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس با ناتوانی متوسط می باشد.

    روش بررسی

    هجده بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس با میانگین سنی 3/74±36/55 سال، میانگین قد 4/01±164/66 سانتی متر و وزن 5/34±66/48 کیلوگرم و 13 بیمار با میانگین سنی 82/4±34/37 سال، قد 91/4±166/76 سانتی متر و وزن 6/32±66/66 کیلوگرم که هر دو گروه با شاخص ناتوانی 6/5‏≥‏EDSS‏≥‏4/5 بودند به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته به انجام تمرینات سویینگ در باشگاه پرداختند و گروه کنترل به فعالیت های عادی روزانه خود بدون هیچ گونه محدودیت و مطابق با مداخلات فیزیوتراپی پزشک مربوطه به فعالیت پرداختند. 

    یافته ها:

    مطابق نتایج بدست آمده توانایی عملکرد اندام فوقانی با توجه به بررسی روند عملکرد بیماران در چهار زمان تست گیری (0/001=p) می باشد. همچنین در عملکرد راه رفتن نیز بین چهار زمان تست گیری تفاوت معناداری مشاهده شد (0/001=p). بین گروه تجربی و گروه کنترل نیز در بخش عملکرد اندام فوقانی (0/001=p) و عملکرد راه رفتن تفاوت معناداری مشاهده شد (0/001=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به موثر بودن تمرینات منتخب سویینگ می توان از ابزار باشگاهی سویینگ به عنوان یک مداخله بالینی جهت بازتوانی و بهبود فاکتورهای عصبی عضلانی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس با در نظر گرفتن درجه ناتوانی افراد استفاده کرد و با توجه به بررسی میزان پیشرفت و تغییرات عملکرد بیماران از هفته چهارم تمرینات و مشاهده بهبودی، می توان شروع اثربخشی پروتکل تمرینی را با در نظر گرفتن محدوده ناتوانی بیماران ام اس تا حدود زیادی مشخص کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات معلق، توانایی عملکردی، مالتیپل اسکلروزیس، سویینگ، ضد جاذبه
  • مصطفی عبدالهی، ایوب ایار*، منصوره توسلی، حمید عباسی، رزا رهاوی صفحات 37-44
    هدف

    سلامت جسمانی و داشتن وضعیت جسمانی مطلوب از اهمیت ویژه ای در زندگی انسان برخوردار است و تغییرات مثبت و منفی می تواند بر سایر جنبه های زندگی انسان تاثیر بگذارد. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع وضعیت بدن و ناهنجاری های جسمانی و ارتباط آن با سابقه خانوادگی در دختران 8 تا 10 ساله شهرستان طبس بود.

    روش بررسی

    جامعه آماری کل 410 دانش آموز دختر (10-8) سال دبستان شهر طبس بودند. برای بررسی ناهنجاری های وضعیتی از تست نیویورک، چارت شطرنجی و خط کش منعطف استفاده شد. پس از غربالگری، پرسشنامه ای برای ارزیابی سابقه ناهنجاری در خانواده برای والدین تهیه و با آن ها ارتباط برقرار شد. برای بررسی رابطه بین ناهنجاری ها و سابقه وجود آن در خانواده از ضریب همبستگی فی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته ها: 

    از 410 دانش آموز دختر 8 تا 10 ساله طبس، 342 نفر (83/41 %) دارای پاسچر معیوب و ناهنجاری بودند و تنها 68 دانش آموز (16/58 %) دارای ناهنجاری نبودند. با، شست کج (59/02 %)، کف پای صاف (32/20 %)، شانه نابرابر (28/29 %) و پای پرانتزی (25/37 %) بیشترین میزان ناهنجاری ها را داشتند. بین ناهنجاری و سابقه ناهنجاری در خانواده آزمودنی ها رابطه مثبت  و متوسطی (0/48=φ)  وجود داشت.

    نتیجه گیری:

    در این مطالعه برخی از ناهنجاری های وضعیتی دانش آموزان به طور معنی داری با سابقه ناهنجاری های مشابه در خانواده های دانش آموزان مرتبط بود، بنابراین پیشنهاد می شود تحقیقات بیشتری برای تعیین ماهیت ژنتیکی این ناهنجاری- ها انجام شود. با توجه به یافته های پژوهش حاضر توجه جدی به ایجاد فرصت برای فعالیت بدنی به ویژه برای دانش آموزان دختر و همچنین برنامه های غربالگری کلیه دانش آموزان ضروری است. دانش آموزان دارای ناهنجاری باید در اسرع وقت شناسایی و به مراکز حرکات اصلاحی، فیزیوتراپی و متخصصین ارجاع داده شوند. وجود رابطه در این پژوهش به معنای علیت نیست و برای علت این ناهنجاری ها به تحقیقات بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: ناهنجاری عضلانی اسکلتی، وضعیت بدن، دختران، سابقه فامیلی
  • الهام میرجمالی *، هومن مینونژاد، فواد صیدی صفحات 45-56

    هدف : 

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر تمرینات ثبات مرکزی در سطح پایدار و ناپایدار بر استقامت ناحیه مرکزی و مکانیک فرود ورزشکاران زن دارای نقص تنه با استفاده از سیستم امتیازدهی خطای فرود بود .

    روش بررسی

    30 ورزشکار زن دارای نقص تنه استان گیلان شهر رشت در این تحقیق شرکت کردند و به دو گروه تجربی (ثبات مرکزی در سطح پایدار و ناپایدار) تقسیم شدند . آزمون های استقامت ناحیه مرکزی و سیستم امتیازدهی خطای فرود برای ارزیابی بیومکانیک پرش-فرود در پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد . گروه های تجربی6 هفته تمرینات را انجام دادند . تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح خطای پنج درصد و با استفاده از نسخه ی 22 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد تغییر امتیازات آزمون های مرتبط با استقامت تنه و مکانیک فرود بعد از شش هفته تمرین در هر دو گروه تمرینات سطح پایدار و ناپایدار معنادار بود (0/05>p). پس از انجام تمرینات تفاوت بین گروهی بجز در آزمون پلانگ ار شکم (0/05<p) در سایر آزمون ها معنادار بود (0/05<p) و در ورزشکاران گروه تمرینات سطح ناپایدار عملکرد بهتری مشاهده شد.

    نتیجه گیری : 

    تمرینات ثبات مرکزی در سطح پایدار و ناپایدار در ورزشکاران زن با نقص تنه می تواند سبب بهبود استقامت و مکانیک فرود و بتواند با حذف و تعدیل عوامل بیومکانیکی خطر آفرین آسیب رباط متقاطع قدامی شود که این تاثیر با انجام تمرینات در سطح ناپایدار بیشتر است .

    کلیدواژگان: تمرینات ثبات دهنده، ‎ ‎استقامت، ‎ ‎مکانیک فرود، ‎ ‎نقص تنه، ‎ ‎ورزشکار زن
  • عباس عظیمی خراسانی، شهرزاد موثق نکونام*، ابراهیم جعفرزاده پور، سید حسام هاشمیان، جواد هرویان شاندیز صفحات 57-67
    هدف

    آستیگماتیسم از عیوب انکساری شایع چشمی است و در بیماران نیازمند عمل جراحی آب مروارید نیز از شیوع بالایی برخوردار است. عمل جراحی آب مروارید در بیماران آستیگماتیسم معمولا همراه با کاشت لنز داخل چشمی (Intra Ocular Lens; IOL) توریک است. اما تحریم های جهانی و گرانی  IOL توریک در ایران، گاه منجر به استفاده از IOL  کروی و درنتیجه باقی ماندن آستیگماتیسم می گردد. با توجه به میانگین سنی جمعیت ایران که روبه میانسالی دارد، لزوم پرداختن به مسیله آستیگماتیسم و آب مروارید مشخص می گردد. تعیین تیزبینی و عیوب انکساری در بیماران آب مروارید همراه با آستیگماتیسم منظم پس از جاگذاری IOL کروی و بررسی نتایج نسبت به فرمول های محاسبه تعیین قدرت IOL 

    روش بررسی

    این پژوهش مقطعی بر روی 100 چشم از 72 بیمار 50 تا 75 ساله دارای آستیگماتیسم منظم که در بیمارستان چشم پزشکی فارابی تهران تحت عمل فیکو (Phacoemulsification)  و کاشت همزمانIOL  کروی قرار گرفته اند، صورت گرفت. تیزبینی دید دور بیماران به روش لوگمار (Logarithm of the Minimum Angle of Resolution: LogMAR) و معاینه عیوب انکساری با استفاده از اتوکراتورفرکتومتر (AutoKeratorefractometer)  تاپکن پیش از عمل و یک ماه پس از عمل انجام شد. نتایج حاصل از معاینات قبل و بعد عمل، با توجه به فرمول استفاده شده و رفرکشن هدف  (Target refraction)، با استفاده از آنالیز واریانس،t  زوجی و همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها:

    انتخاب رفرکشن هدف پلانو (Plano) منجر به بهبود تیزبینی و عیوب انکساری بیماران شد. میانگین تیزبینی تصحیح نشده قبل و بعد عمل اختلاف معنی داری نشان داد (0/001>p). میانگین تیزبینی تصحیح شده و رفرکشن اسفر قبل و بعد عمل اختلاف آماری معنی داری نشان نداد (0/05<p). میانگین آستیگماتیسم انکساری و آستیگماتیسم قرنیه قبل و بعد عمل اختلاف معنی داری نشان دادند (0/001>p).

    نتیجه گیری:

    سن بیماران، می تواند شاخصی برای انتخاب فرمول مناسب IOL باشد. آب مروارید با ایجاد تغییرات در عدسی چشم موجب آستیگماتیسم شده که با عمل جراحی، آستیگماتیسم  نیز کمتر می شود. با اصلاح عیوب انکساری تا پیش از عمل آب مروارید، می توان کیفیت بینایی بیماران را افزایش داد. فرمول SRK/T که بیشترین فراوانی را در بین سه فرمول داشته، نتایج بینایی و انکساری بهتری را همراه داشته است.

    کلیدواژگان: آستیگماتیسم، آب مروارید، لنز داخل چشمی، تیزبینی، عیوب انکساری
  • مولود صابری زاده انصاری*، هومن فتاحی صفحات 68-81
    هدف

    آسیب لیگامان صلیبی قدامی (Anterior Cruciate Ligamen; ACL)  یکی از متداول ترین آسیب های غیر برخوردی در بین زنان ورزشکار می باشد. پیش گیری از آسیب ACL با هدف کاهش ریسک فاکتورها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بررسی ها حاکی از آن است که  در حین حرکات فرود فشار زیادی به مفاصل اندام تحتانی وارد می شود. لذا هدف از این پژوهش بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تراباند بر ریسک فاکتورهای آسیب ACL در تکلیف فرود تک پا و دوپا بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق 26 ورزشکار زن نیمه حرفه ای با میانگین سن 3/6±25/3 سال، قد 3/8±162/2 سانتی متر و وزن 5/9±59/9 کیلوگرم به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (13نفر) و کنترل (13نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی، به مدت 8 هفته هر هفته سه جلسه و هر جلسه 60 دقیقه تمرینات تراباند خود را انجام دادند در حالی که آزمودنی های گروه کنترل تمرینی انجام نداند. از دو گروه آزمودنی قبل و بعد از شروع 8 هفته تمرین تست تکلیف فرود تک پا و دوپا گرفته شد. پس از ضبط فیلم توسط دو دوربین، اطلاعات فرود از طریق نرم افزار Kinovea نسخه  (8.27) استخراج شد و ریسک فاکتورهای آسیب ACL (والگوس زانو، دامنه حرکتی فلکشن زانو و ران) اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری0/05≥p با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها:

    یافته های تحقیق نشان داد پس از هشت هفته، بهبود معنی داری در کاهش میزان والگوس زانو و افزایش میزان دامنه حرکتی فلکشن زانو در تکلیف فرود تک پا و دو پا (0/05≥p) در گروه تجربی مشاهده شد. همچنین، در گروه تجربی بهبود معناداری در افزایش میزان دامنه حرکتی فلکشن ران در تکلیف فرود دو پا (0/05≥p) مشاهده شد، اما در میزان دامنه حرکتی فلکشن ران در تکلیف فرود تک پا تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05>p).

    نتیجه گیری:

    با توجه به یافته های تحقیق به نظر می رسد برنامه تمرینی تراباند در حین حرکات فرود  باعث بهبود در برخی متغیرهای کینماتیکی مفصل ران و زانو شود و سبب کاهش ریسک فاکتورهای آسیب ACL در زنان گردد.

    کلیدواژگان: تراباند، ‏ACL، فرود تک پا، فرود دو پا، پیشگیری
  • فاطمه رحیمی، بهنام قاسمی، مصطفی رحیمی* صفحات 82-93
    هدف

    سندروم درد کشککی-رانی در قسمت قدامی زانو (اطراف و پشت کشکک) و در فعالیت هایی نظیر نشستن و پیاده روی- های طولانی مدت، بالا و پایین رفتن از پله، اسکات و چمباتمه زدن ظاهر می شود. ورزش درمانی یکی از راهکارهای اساسی در درمان این سندروم می باشد و در این بین، ورزش پیلاتس از جمله روش های تمرینی است که در همه ی حرکات آن عضلات مرکزی تنه  فراخوانی شده و سپس عضلات هدف را به چالش می کشد. شاخص غربالگری حرکتی عملکردی (Functional Movement Screen; FMS) ابزاری برای شناسایی کیفیت الگوهای حرکتی می باشد و استفاده از این آزمون می تواند در پیش بینی و شناخت نقص الگوهای پایه موثر باشد و همچنین بهبود این شاخص می تواند نشان دهنده ی اثر بخشی یک برنامه تمرینی باشد. بنابراین هدف این مطالعه بررسی تاثیر 8 هفته تمرین پیلاتس بر نمرات کلی و انفرادی شاخص FMS در دختران مبتلا به سندروم درد کشککی-رانی بود.

    روش بررسی

    در مطالعه ی نیمه تجربی حاضر نمونه آماری 30 نفر از دانشجویان دختر مبتلا به سندروم درد کشککی- رانی، با میانگین سن 4/9 ± 25/4 سال، قد 4/9 ± 161/8 سانتی متر، وزن 5/2 ± 61/3 کیلوگرم بودند که با روش نمونه گیری تصادفی به دو گروه کنترل و تمرین پیلاتس تقسیم شدند. نمونه ها با داشتن سابقه ی 6 ماه درد در قسمت قدامی زانو و تشخیص و تایید پزشک وارد مطالعه حاضر شدند. تمام آزمودنی ها در مرحله پیش و پس آزمون با ابزار FMS مورد ارزیابی قرار گرفتند. برنامه- ی گروه تمرین شامل 8 هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 45-60 دقیقه از تمرینات منتخب پیلاتس همراه با تنفس های بین دنده ای بود. داده ها با نرم افزار SPSS و با روش آماری  من ویتنی (Mann-Whitney) و ویلکاکسون (Wilcoxon) تجزیه و تحلیل و در سطح معنی داری 05/0 تفسیر شدند. 

    یافته ها

    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد، تمرین پیلاتس نسبت به گروه کنترل باعث عملکرد بهتر و تفاوت معنی داری در شاخص کلی FMS (p=0/001) می شود. در بررسی نتایج آزمون های انفرادی FMS مشخص شد که تمرین پیلاتس در مقایسه با گروه کنترل باعث بهبود شاخص های الگوی گام برداشتن از روی مانع (0/002=p)، بالا آوردن فعال پا (0/015=p)، شنا پایداری تنه (0/001=p) و پایداری چرخشی (0/001=p) می شود. با این وجود، تفاوت معنی داری در آزمون دیپ اسکات (0/249=p)، لانچ (0/555=p) و دامنه حرکتی شانه (0/751=p) بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده روش تمرینی پیلاتس باعث بهبود معنی دار شاخص غربالگری حرکتی عملکردی (FMS) و برخی از آزمون های زیر مجموعه آن در دختران مبتلا به سندروم دردکشککی-رانی شده است. بنابراین پیشنهاد می شود مربیان و افراد مبتلا به این سندروم از تمرینات پیلاتس برای بهبود عملکرد حرکتی خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: پیلاتس، غربالگری حرکتی عملکردی، سندروم درد کشککی-رانی، دختران
  • محمد مشهدی*، منصور صاحب الزمانی، عبدالحمید دانشجو، سید حسن عادلی صفحات 94-108
    هدف

    کووید-19 عوارض و علایم ماندگار مختلفی از جمله اختلالات مختلف جسمانی، شناختی و عملکردی دارد. توانبخشی این شرایط پس از مرحله حاد از طریق فعالیت بدنی و تمرین، در مطالعات مختلفی پیشنهاد شده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی مروری روش های تمرین درمانی مرحله پس از حاد بیماران بهبود یافته از کووید- 19 می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری، مقالات مرتبط از پایگاه های اطلاعاتی شامل Google Scholar, PubMed, ScienceDirect, DOAJ, Scopus, Springer, SID, Inlm. از سال 2019 تا سپتامبر سال 2021، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در فرایند جستجو مقالات از کلمات کلیدی: کووید-19 (و مشابه آن)، پس از حاد، بهبودیافته، ترخیص شده، توانبخشی و تمرینات استفاده شد.

    یافته ها:

    پس از اعمال معیارهای ورود و خروج، تعداد 19 مقاله به دست آمد که به بررسی تاثیر تمرینات توانبخشی بر متغیرهای مختلف بیماران کووید-19 پس از بهبودی از فاز حاد یا ترخیص از بیمارستان پرداخته بودند. تمرینات تنفسی، تمرینات هوازی، تمرینات مقاومتی، تمرینات تعادلی، آب درمانی از مهمترین روش های تمرین درمانی برای بهبودیافتگان کووید-19 بود. نتایج بررسی مطالعات نشان داد که تمرین درمانی در بهبودیافتگان کووید-19بر ظرفیت عملکردی به ویژه راه رفتن (14 مطالعه)، عملکرد ریوی (6 مطالعه)، عملکرد جسمانی مثل قدرت دست (6 مطالعه)، اختلالات روانشناختی (6 مطالعه) و کیفیت زندگی (4 مطالعه) تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری:

    برنامه های تمرین درمانی برای بازماندگان کووید-19 می تواند در قالب تمرینات توانبخشی ریوی و حرکتی اجرا شوند. همچنین بهبودیافتگان می توانند تمرینات خود را به روش خانگی و از راه دور انجام دهند. به طور کلی توانبخشی ورزشی پساحاد در بهبودیافتگان کووید-19 با هدف بهبود عملکرد ریوی، بازیابی ظرفیت عملکردی و همچنین بهبود وضعیت روانی و کیفیت زندگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، تمرین درمانی، بهبودیافته، پساحاد
  • علی اصغر نورسته، حمید ذوالقدر* صفحات 109-122
    هدف

    دامنه حرکتی و راستا ستون فقرات گردنی در افراد سالم تحت تاثیر عوامل متفاوتی مثل ژنتیک و سن می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر سن بر راستا و دامنه حرکتی ستون فقرات گردنی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، بررسی جامعی در رابطه با اثر سن بر راستا و دامنه حرکتی ستون فقرات گردنی از طریق جستجو در پایگاه های Google Scholar، PubMed و Scincedirect با کلید واژه های Cervical Spine، Neck، Range of Motion، Cervical Alignment، Cervical Angle و Age-Related Change و همچنین در پایگاه های فارسی گوگل اسکالر، مگاپیپر، ایرانداک، مگیران، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مدلیب، ایران مدکس و پژوهشگاه علوم و فناوری ایران با کلمات کلیدی  گردن، ستون فقرات گردنی، دامنه حرکتی، راستا گردنی، زاویه گردنی و تغییرات مرتبط با سن از سال 2000 تا ژانویه 2021 انجام شد. پس از گردآوری نتایج جستجو، ابتدا عنوان و سپس خلاصه مقالات مطالعه شد. چنانچه مقالات با معیار ورود و خروج همخوانی داشت، از نتایج آن ها در مطالعه مروری استفاده و در غیر این صورت کنار گذاشته می شد.

    یافته ها

    در جستجوی متون، از میان مقالاتی که ارتباط بسیار نزدیکی با موضوع مورد بررسی را داشتند، 37 مقاله برای مطالعه انتخاب شد. این مطالعات به طور عمده به بررسی اثر سن بر دامنه حرکتی و راستا گردن در افراد سالم پرداخته بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از مطالعات، با افزایش سن دامنه حرکتی در ستون فقرات گردنی کاهش می یابد که البته از یک الگو منظم پیروی نمی کند چرا که در برخی سنین افزایش یافته و در برخی سنین کاهش پیدا می کند. همچنین افزایش سن نه تنها بر دامنه حرکتی بلکه بر راستا ستون فقرات گردنی نیز اثر می گذارد. بنابراین با توجه به تفاوت های فردی و سبک زندگی و شغلی افراد پی بردن به این نکته که آیا همیشه با افزایش سن شاهد افزایش لوردوز گردنی و کاهش دامنه حرکتی هستیم بسیار دشوار است. لذا بر همین اساس در نتیجه گیری کلی باید با احتیاط عمل کرد و نباید یک قاعده کلی برای تمام افراد ترسیم کرد به همین دلیل نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه در آینده وجود دارد.

    کلیدواژگان: تغییرات سن، ستون فقرات گردنی، دامنه حرکتی، راستا، لوردوز گردنی
|
  • N. Kooroshfard, F. Eftekhari * Pages 7-20
    Purpose

    Lower limb injuries are more common in sports with plyometric movements that cause more neuromuscular fatigue. Among the treatments, cold therapy has many applications as an immediate treatment after injury during sport events. Because cooling the joint in a fatigue state may increase the risk of re-injury when returning to competition. Therefore, the purpose of this study was to investigate an acute effect of neuromuscular fatigue following local joint cooling on postural control and knee kinematics during drop-landing movement.

    Methods

    The present study was done using semi-experimental design. The study population of the present study were 40 female students of physical education field.  All had at least two years of their education and had been active in volleyball and basketball and had at least 3 sessions per week of sport activities and they had no injury in the lower extremities in the past six months. They were randomly divided into three experimental groups and one control group (10 people in each group). Measurements were performed at three times (pre-test, post-test 1 and post-test 2). The force plate (Bertec 40*60 USA) was used to measure center of pressure and the electrogoniameter (biometrics) to measure the range of knee motion during the drop landing, simultaneously. Cooling was performed for 20 minutes (for cooling and cooling after fatigue group) and fatigue protocol (fatigue and cooling after fatigue group) included repeated jumping in various directions from 20 cm platform. In the cooling after fatigue, the subjects first performed the fatigue protocol, then the knee joint cooling was applied immediately. All variables were measured before the interventions, immediately after them (first post-test) and 20 minutes after them (second post-test) in all groups. Analysis of variance with repeated measures and SPSS software in significant level α=0.05 was used for data analysis.

    Results

    It has been shown that the mean of COPx changes increased during eccentric phase in all groups following 2nd post-test compared to 1st post-test(P=0/01). However, there was no significant difference between groups in the mean of COPx and COPy changes (p>0.05). Also, landing knee angle decreased in all groups in 1st post-test compared to pretest (p=0.04). There was no significant difference between groups in landing, takeoff and maximum knee angle (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the study, it seems that superficial cooling (using an ice pack) after neuromuscular fatigue similar to the conditions in sport events and competitions, has no significant effect on the biomechanical function of the lower extremities and balance of athletes. Therefore, local cooling of joint, as an immediate treatment method that has many benefits and positive physiological effects, to reduce the acute complications of injury, even despite the reduction of local joint temperature and in conditions where the athlete is tired, does not cause a serious risk for athletes during return to activity and there is no possibility of re-injury in them after cooling in a tired condition.

    Keywords: Postural control, Range of motion, Plyometric, Neuromuscular fatigue, Knee joint
  • M. Mahjoob, N .Nakhjavanpour, T .Rakhshandadi * Pages 21-27
    Purpose

    Goldman tonometry is one of the preoperative techniques for cataract surgery that measures intraocular pressure by direct contact with the cornea. The aim of this study was to evaluate the effect of Goldman tonometer on the anterior chamber depth (ACD) and keratometric values using Pentacam HR.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 15 cataract patients with age range of 43 to 78 years in Al-Zahra Ophthalmology Hospital in Zahedan, Iran. Initially, ACD, asphericity, anterior and posterior flat keratometry, anterior and posterior steep keratometry, peripheral keratometry, and anterior and posterior astigmatism were measured using Pentacam HR. Then tonometry was performed using Goldman applanation tonometer. Pentacam measurements were also recorded one minute and ten minutes after tonometry. Data were analyzed using repeated measures of ANOVA and P value less than 0.05 was considered as a significant level of the test.

    Results

    Results showed no significant difference in all measurement parameters with Pentacam before, one minute and ten minutes after Goldman tonometer (p>0.05).

    Conclusion

    The findings of this study showed that Goldman tonometry has no significant effect on anterior chamber depth and corneal curvature in cataract patients. Therefore, Goldman tonometry can be performed in cataract patients in the same session of corneal parameter evaluation.

    Keywords: Applanation Goldmann tonometry, Pentacam, Anterior chamber depth
  • S. Sepehri Far *, M. Sahebozamani, H.A. Ebrahimi Pages 28-36
    Purpose

    One of the main problems of patients with multiple sclerosis is decreased ability to walk, coordination and also muscle weakness caused by neuromuscular disorders which leads to limitations in upper and lower functions. The aim of this study was to evaluate the effect of suspended swing exercises on gait and upper performance in patients with multiple sclerosis. Therefore, the present study will examine the effects of 8 weeks antigravity swing exercises on multiple sclerosis female patients in patient with moderate disability.

    Methods

    18 patients with multiple sclerosis with mean age of 36.55±3.74 years, mean height of 164.66± 4.01 cm and weight of 66.48 ±6.32 kg and 13 patients with mean age of 34.37±82.4 years, height 166.76±91.4 cm and weight 66.66±6.32 kg were included. Both groups had a disability index of 4.5 ≤EDSS≤6.5. They were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group performed suspended swing exercises in the club for eight weeks and the control group performed their normal daily activities without any restrictions and in accordance with the physiotherapy interventions of the relevant physician.

    Results

    According to the results, the functional ability of the upper limb is related to the study of patient's performance in four testing times (p=0.001). Also, a significant difference was observed in walking performance between the four test times (p=0.001). There was a significant difference between the experimental group and the control group in both upper and lower limb function (p=0.001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of antigravity, swing exercises can be used as a clinical intervention to rehabilitate and improve neuromuscular factors in multiple sclerosis patients with moderate disability. According to the measurement of patient's progress at 4th week until 8th week in this study, the onset of effectiveness of the training protocol can be determined to a large extend by considering the patient's disability.

    Keywords: Suspension Training, Functional ability, Multiple Sclerosis, Swing, Antigravity training
  • M. Abdollahi, A. Ayar *, M .Tavasoli, H .Abbasi, R .Rahavi Pages 37-44
    Purpose

    Physical health is of special importance in human life and positive and negative changes can affect other aspects of human life. The aim of this study was to determine the prevalence of posture and physical abnormalities and its relationship with family history in 8-10 years of age girls in Tabas city.

    Methods

    The statistical population included 410 female students (8-10) years of primary school girls in Tabas city. New York test, grid chart and flexible ruler were used to check for postural abnormalities. After screening, a questionnaire was prepared for parents to evaluate history of abnormalities in family and communication was established with them. To examine the relationship between abnormalities and students' history in family, the Phi correlation coefficient was used and for analysing  the data SPSS software version 21 was used.

    Results

    Of the 410 female students aged 8-10 years in Tabas, 342 (83.41%) had faulty posture and abnormalities and only 68 (16.58%) students did not have abnormalities. The halgus valgus (59.02%), flat foot (32.20%), unequal shoulder (28.29%) and bow leg (25.37%) had highest rates of abnormalities. There was a relationship between abnormality and history of the abnormality of the subjects.

    Conclusion

    In this study, some of the students 'postural abnormalities were significantly related to the history of same abnormalities in students' families. Therefore, it is suggested that more research should be done to determine the genetic nature of these abnormalities. According to the findings of the present study, serious attention is needed to make opportunity for physical activity, especially for female students, as well as screening programs of all students. The students with abnormalities should be identified as soon as possible and referred to correctional exercise centers and specialists. A significant relationship in this study does not mean a causality, and to investigate causality more research is needed.

    Keywords: musculoskeletal, Posture, Physical abnormality, Girls, Family ‎
  • E. Mirghmali *, H .Minoonejad, F .Seidi Pages 45-56
    Purpose‌‌‌‌

    The purpose of this study was to compare the effect of core stability training on a stable and unstable surfaces on the endurance of the core region and the mechanics of landing female athletes with truncated defects using a landfall error score system‌‌‌‌.

    Methods‌‌‌‌

    Thirty female athletes with defective trunk participated in this study and divided into two experimental groups (core stability at stable and unstable level) from Rasht, Gilan, Province. ‌‌‌‌‌ Core zone endurance tests and landfall error score system were used to assess the jump-land biomechanics in pre-test and post-test‌‌‌‌. ‌‌‌‌‌ Experimental groups performed 6 weeks of training‌‌‌‌. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test at a level of 5% error using SPSS software version 22.

    Results‌‌‌‌ ‌‌:
    The results showed a significant change in the scores of tests related to trunk endurance and landing mechanics after six weeks of training in both stable and unstable level training groups (p<0.05). After exercises, the differences between groups were statistically significant (p<0.05) in other tests except for the Planck test (p<0.05) and in the athletes of the training group, unstable level of better performance was observed.

    Conclusion‌‌‌‌

    Core stability exercises at a stable and unstable level in athletes with trunk defects can improve endurance and landing mechanics and, can be eliminated by moderating the risk factors of anterior cruciate ligament injury, this effect is achieved by performing unstable levels of training More‌‌‌‌. ‌‌‌‌‌

    Keywords: Stabilization exercises, Endurance, Landing mechanics, Trunk defects, Female athlete
  • A .Azimi Khorasani, Sh. Movassagh Nekounam *, E .Jafarzadehpur, H .Hashemian, J. Heravian Shandiz Pages 57-67
    Purpose

    Astigmatism is a common refractive error and is common in patients requiring cataract surgery. Cataract surgery is usually accompanied by an intraocular lens (IOL) implantation. However, global sanctions in Iran and the high cost of toric IOLs sometimes lead to the application of spherical IOLs and hence residual astigmatism. Given the average age of the middle-aged Iranian population, the need to address the issue of astigmatism and cataracts is clear. To evaluate the visual acuity and refractive errors in cataract patients with regular astigmatism after spherical IOL placement and to evaluate the results of the calculation formulas for determining IOL power.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 100 eyes of 72 patients aged 50 to 75 years with regular astigmatism who underwent phacoemulsification surgery and simultaneous spherical IOL implantation at Farabi Eye Hospital in Tehran. Patients' visual acuity was performed by LogMAR chart and refractive examination using Topcon autokeratorefractor preoperatively and one month after surgery. The results of preoperative and postoperative examinations, according to the formula used and target refraction, were statistically analyzed using analysis of variance, paired t-test, and Pearson correlation in SPSS software.

    Results

    The selection of “Plano” target refraction, improved patients' vision and refraction. The mean of Uncorrected Distance Visual Acuity before and after surgery showed a significant difference (p<0.001). The mean of Corrected Distance Visual Acuity and spherical refractive error before and after surgery did not show a statistically significant difference (p>0.05). The mean of refractive and corneal astigmatism, before and after surgery showed a significant difference (p<0.001).

    Conclusion

    The age of cataract patients with astigmatism can be an indicator for choosing the appropriate IOL formula. Cataracts cause astigmatism by altering the Crystalline lens, which can be reduced with surgery. With accurate refraction, the quality of patients' vision can be increased with spectacles before cataract surgery. The SRK / T formula, which has the highest frequency among the three formulas, has better visual and refraction results.

    Keywords: Astigmatism, Cataract, Intraocular lens, Visual acuity, Refraction
  • M .Saberi Zade Ansari *, H .Fatahi Pages 68-81
    Purpose

    ACL injury is one of the most common non-contact injuries among women athletes. ACL injury prevention is especially important with the purpose of decreasing risk factors. The results indicate that during landing, there is a lot of pressure on lower limb joints. The purpose of the present study was to investigate the Effect of 8 weeks of theraband training on ACL injury Risk Factors in Single-Leg Drop and double leg landing.

    Methods

    In this study, 26 female amateur athletes with a mean age (25.3±3.6) years, height (162.2±3.8) cm, weight (59.9± 5.9) kg were purposefully and accessibly selected and randomly divided into two experimental group (n=13) and control (n=13). The experimental group performed their exercises for 8 weeks, three sessions per week and 60 minutes per session, and the subjects in the control group continued did not exercise. Single-Leg Drop and double leg landing tests were taken from the two groups of subjects before and after 8 weeks of training. In order to measure the risk factors of ACl injury (knee valgus, range of knee flexion and hip) in Single-Leg Drop and double leg landing, analytical software kinovea (8.27) was used. In order to analyze the data, Mixed Repeated Measures ANOVA was used at a significance level of p≤0.05 using SPSS software, version 24.

    Results

    The results of study showed that after eight weeks, a significant improvement in decreasing the amount of knee valgus and increasing the range of motion of the hip flexion Single-Leg Drop and double leg landing (p≤0.05) was observed in the experimental group. Also, in the experimental group, a significant improvement was observed in increasing the range of motion of hip flexion in double leg Drobe landing task (p≤0.05), but no significant difference was observed in the range of motion of hip flexion in single leg Drob landing task (P>0.05).

    Conclusions

    The results of this study showed that Theraband exercise program during landing movements can improve some kinematic variables of the hip and knee joint and reduce the risk factors of ACL injury in women.

    Keywords: Theraband, ACL, Single leg drop landing, Single leg double landing, Prevention ‎
  • F. Rahimi, B .Ghasemi, M .Rahimi * Pages 82-93
    Purpose

    Patellofemoral pain occurs in the anterior part of the knee (around and behind the patella) and in activities such as sitting and long walks, going up and down stairs, and squatting. Exercise therapy is one of the basic strategies in the treatment of this syndrome, and Pilates is one of the training methods in which the central muscles of the trunk are called in all its movements and then the target muscles are challenged. Functional movement Screen (FMS) is a tool to identify the quality of movement patterns and this test can be effective in predicting and recognizing the defects of basic patterns. Additionally, improving this index can indicate the effectiveness of an exercise program. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of 8 weeks of Pilates training on the overall and individual scores of the FMS index in girls with Patellofemoral pain syndrome.

    Methods

    In the present quasi-experimental study, 30 female students with Patellofemoral pain syndrome (mean age of 25.4 ± 4.9 years, height 161.8 ± 4.9 cm, weight 61.3 ± 5.2 kg) were randomly divided into two groups of control and pilates training. Subjects with a history of 6 months of pain in the anterior part of the knee and diagnosis and approval of a physician were included in the present study. All subjects were evaluated in the pre-test and post-test using FMS tools. The exercise program consisted of 8 weeks, three sessions per week, and each session lasted 45-60 minutes of selected pilates exercises. Data were analysed by SPSS software using Mann-Whitney and Wilcoxon statistical methods and interpreted at a significance level of 0.05.

    Results

    The results of the present study showed that pilates training caused better performance with a significant difference in the overall FMS index (p=0.001) than the control group. Examination of the results of individual FMS tests showed that Pilates training compared to the control group improved the indicators of the pattern of Hurdle step (p=0.002), Straight-leg raise (p=0.015), Trunk stability push up (p=0.001) and Rotational stability (p=0.001). However, no significant differences were observed in Deep squat (p=0.249), In-line lunge (p=0.555) and Shoulder mobility (p=0.751) tests between the two groups.

    Conclusion

    Based on the results, pilates training has significantly improved the functional movement Screen (FMS) index and some of its subtests in girls with Patellofemoral pain syndrome. Therefore, it is recommended that trainers and people with this syndrome use pilates exercises to improve their motor function.

    Keywords: Pilates, Functional Movement Screen, patellofemoral pain syndrome, Girls ‎
  • M. Mashhadi *, M .Sahebozamani, A.H .Daneshjoo, S.H.Adeli Pages 94-108
    Purpose

    Covid-19 has a variety of persistent symptoms and complications, including various physical, cognitive and functional disorders. Rehabilitation of these conditions after the acute phase through physical activity and exercise has been suggested in various studies. The aim of this study was to review the post-acute exercise therapy methods for patients recovered from Covid-19.

    Methods

    In this review study, related articles from databases including Google Scholar, PubMed, Science Direct, DOAJ, Scopus, Springer, SID, Inlm was reviewed from 2019 to September 2021. Also in the article search process, keywords: Covid-19 (and similar), post-acute, improved, discharge, rehabilitation and exercises were used.

    Results

    After applying the inclusion and exclusion criteria, 19 articles were obtained that examined the effect of rehabilitation exercises on different variables of Covid-19 patients after recovery from the acute phase or discharge from the hospital. Breathing exercises, aerobic exercises, resistance exercises, balance exercises, hydrotherapy were the most important methods of exercise therapy for Covid-19 survivors. The results of review showed that exercise therapy has an effect on functional capacity, in particular, walking (14 studies), pulmonary function (6 studies), physical function such as hand strength (6 studies), psychological disorders (6 studies) and quality of life (4 studies).

    Conclusion

    Exercise therapy programs for Covid-19 survivors can include breathing, aerobics, endurance, balance, resistance training, and hydrotherapy. Exercise therapy programs for Covid-19 survivors can be suggested in the form of pulmonary and motor rehabilitation exercises. Recovered people can also do rehabilitation exercises through home-based and tele-exercises methods. In general, Post-Acute exercise rehabilitation is recommended in Covid-19 patients with the aim of improving pulmonary function, restoring functional capacity, as well as improving psychological status and quality of life.

    Keywords: Covid‏-‏‎19, Exercise therapy, Recovered, Post-Acute
  • A.A. Norasteh, H. Zolghadr * Pages 109-122
    Purpose

    The range of motion and alignment of the cervical spine in healthy people is influenced by various factors such as genetics and age. The aim of this study was to investigate the effect of age on the alignment and range of motion of the cervical spine.

    Methods

    In this study, a comprehensive study on the effect of age on the alignment and range of motion of the cervical spine by searching in Google Scholar, PubMed and Sciencedirect databases with the keywords “Cervical Spine”, “Neck, Range of Motion”, “Cervical Alignment” , “Cervical Angle” and “Age-Related Change” and also in Persian databases of Google Scholar, Megapiper, Irandac, Mgiran, SID, MedLib, Iran Medax and Iran Science and Technology Research Institute with keywords “Neck,” “Cervical Spine”, “Range of Motion”, “Neck Alignment”, “Neck Angle” and “Age-Related Changes” were performed from 2000 to January 2021. After collecting the search results, first the title and then the abstract of the articles were studied. If the articles complied with the inclusion and exclusion criteria, their results were used in the review study, otherwise discarded.

    Results

    In the search of texts, after deleting similar cases, 37 articles, with similar subject to our study, were selected. These studies mainly investigated the effect of age on range of motion and Cervical Alignment in healthy individuals.

    Conclusion

    According to the results of studies, the range of motion in the cervical spine decreased with age, which of course does not follow a regular pattern because in some ages it increases and in some ages it decreases. Also, age has influence not only on the range of motion but also on the alignment of the cervical spine. Therefore, due to individual differences and people's lifestyles and occupations, it is very difficult to understand whether we always see an increase in cervical lordosis and a decrease in range of motion with age. Therefore, we should be cautious and should not draw a general rule for all people, so there is a need for more research in this area in the future.

    Keywords: Age changes, Cervical spine, Range of motion, alignment, Cervical lordosis